Overslaan en naar de inhoud gaan
Header candidate experience

Hoe een uitstekende candidate experience het verschil maakt in jouw sollicitatiegesprekken

De arbeidsmarkt van vandaag is sneller en concurrerender dan ooit. Om op te vallen tussen de massa en de meest getalenteerde werkkrachten voor jouw bedrijf aan te trekken, is een goed doordachte candidate experience cruciaal. In deze blogpost verklappen we je aan de hand van enkele tips hoe jij als zaakvoerder, hr-manager of recruiter een blijvende indruk achterlaat op kandidaten bij het solliciteren - en daarmee de kans vergroot dat ze uiteindelijk voor jouw bedrijf zullen kiezen. 
Maak het leuk en sympathiek

Stel jezelf de vraag: 'Hoe ervaren kandidaten het solliciteren bij mijn bedrijf?' Hoewel een vlotte procedure een positieve beleving zeker ten goede komt, is het ook erg belangrijk om het geheel luchtig te houden. Stuur sollicitanten bijvoorbeeld eens een simpel WhatsApp- of sms-berichtje. Zo toon je dat je een moderne, bereikbare én betrokken werkgever bent.

Snelheid is goud waard

Tegenwoordig heeft een kandidaat vaak meerdere sollicitaties tegelijkertijd lopen. Voor bedrijven die niet meteen actie ondernemen, is de kans dus groot dat een andere firma hun witte raaf al een onweerstaanbaar jobvoorstel heeft gedaan. Snel reageren is dus de boodschap, bij voorkeur binnen één dag. Dit laat niet enkel je interesse zien, maar ook je professionaliteit en efficiëntie.

Geef een persoonlijke toets

Niet alleen als eerste positieve indruk is een goede candidate experience van belang, ook tijdens het sollicitatieproces. Kandidaten vinden het bijvoorbeeld fijn om te weten dat je meteen contact met hen opneemt nadat ze solliciteerden. Complimenteer tijdens het interview ook eens specifieke onderdelen van het cv of iets wat ze in het gesprek gezegd hebben. Dit laat zien dat je de kandidaat écht hebt opgemerkt en waardeert. 

Blijf voortdurend in contact

Tijdens het solliciteren is een continue communicatie tussen jouw bedrijf en je sollicitanten van groot belang. Laat kandidaten bijvoorbeeld meteen na hun sollicitatiegesprek weten wat de volgende stappen in het proces zijn. Door vanaf het begin een goede relatie met hen op te bouwen en open te communiceren, geef je hen het gevoel dat ze belangrijk zijn voor jou en je bedrijf én vergroot je dus de kans dat ze voor jou zullen kiezen. Bovendien komt je als werkgever op deze manier uiterst professioneel over.
 

Toch nog hulp nodig bij het aantrekken van toptalent voor jouw bedrijf? Bij CaptainWork helpen we je graag!